Konst och filosofiläger

”Vattenliv: Strömmar av Livskraft”

Vatten sägs vara källan till allt liv. Innan vi föds ligger vi omgivna av vatten i vår mammas livmoder och vetenskapen formulerar havens tillblivelse och utveckling som förutsättningen för det fortsatta livet på jorden. Människan består av ca 70% vatten och i vår atmosfär är vi konstant omgivna av vatten i mikroskopiskt format. Vi bokstavligen lever och andas vatten. I urgamla traditioner beskriver man ofta vattenelementet i berättelser där vattnet gestaltas som olika former av ande, gud, gudinna, eller djur. Vi har också berättelser om Näcken, Sjöjungfrur eller monster och vidunder i sjöar, vattendrag och hav. Vi dyker in i temat “vatten” utifrån såväl urgammal visdom som modern forskning och utforskar i både konstnärligt skapande och filosoferande samtal om vattnet som kraft och källa till liv. Hur mår jordens vatten idag och vilka livsformer, andar och gestalter kan få ta form som väktare för detta essentiella element som vi är helt beroende av för vår överlevnad.

På ArkDes och Moderna Museet hämtar vi inspiration från utställningar, konstnärer och konstverk som inspirerar vår process. Vi tittar också på hur naturfolk världen över ceremoniellt visar sin respekt och vördnad för jordens vatten och hur de månar om att bevara, skydda och värna om sina landområdena vattendrag. I vårt moderna samhälle ser vi också fler och fler innovativa initiativ som utvecklar smarta sätt att städa och rensa hav, sjöar och stränder. Kan vi lära oss och inspireras mer från dem i det fortsatta viktiga engagemanget för klimat och miljö i världen? I en experimentell anda jobbar vi både med skulpturala material och måleri. Vi kanske också prövar olika meditativa övningar med t.ex klangskålar som hjälper oss förstå hur vatten leder vibrationer och vi låter också naturen och “LandArt” på Skeppsholmen vara en del av vårt filosoferande och skapande uttryck. Ibland skapar vi gemensamma konstverk i samarbete men det blir också tid och utrymme till individuellt arbete. Som vanligt behövs inga förkunskaper i filosofi eller konst för att delta!

Plats: Skeppsholmen, Arkdes och Moderna Museet med omnejd.
Tid: Vecka 27, 2-5 juli, Tisdag – Fredag. Mer info kommer när lägret närmar sig i sommar.

2-5 juli, 2024

13-19 år

Tid: ca 9.00-15.30

Till Anmälan

Pedagoger

Adam Wallenberg

Adam Wallenberg är konstnär, filosofisk praktiker, konstpedagog och lärare. Han har arbetat med filosofiska samtal sedan 2013. Adam arbetar på Moderna museet och på ArtPlatform AB med konstpedagogik och filosofisk praxis. Han brinner för att skapa existentiella rum i samhället för alla, oavsett ålder och bakgrund. I hans konst utforskar han filosofiska och existentiella frågor och ämnen genom dialogprocesser, skulptur, videoinstallationer och “glitchcollage”, ofta med inspiration från religiösa bildvärldar. Läs mer här: www.amon-art.com

Jessica Eldenstjärna

Jessica Eldenstjärna är konstnär, dipl. uttryckande konstterapeut och konstpedagog. Jessica har sedan 2011 arbetat och utvecklat konstprojekt för Moderna Museet och Kulturfyren för alla åldrar. Hon driver även ett center för holistisk hälsa och håller sedan 2019 konstterapeutiska workshops för Barncancerfondens vuxna deltagare. I sitt konstnärsskap gestaltar hon det själsliga och existentiella utifrån bl.a mytologi, mysticism och meditation.

Läs mer här: www.jessicaeldenstjarna.se och www.jessicaeldenstjarna.bigcartel.com

DATUM

2-5 juli, 2024

ADRESS

ArkDes, Exercisplan 4, 111 49 Stockholm

Lägeravgift

De differentierade priserna är till för att barn med olika ekonomiska förutsättningar ska ha möjlighet att gå på Skeppsholmslägren.

Nedanför är en rekommendationsskala för lägeravgifterna. Vi ber er som har möjlighet att betala mer än rekommenderat att göra det, den egentliga kostnaden per barn/ läger är ca 3200 kr.

Skalan utgår från total hushållsinkomst brutto:

Kr/månRekommenderad lägeravgift/barn
> 60.000 kr2400 kr / barn
50-60.000 kr1950 kr / barn
<30-50.000 kr1600 kr / barn

Anmälan är bindande, men att vid uppvisande av läkarintyg vid sjukdom kan beloppet förutom 400 kr i administrationsavgift betalas tillbaka.

Sponsor

Ge alla barn samma chans!
Till nya vänner från nya områden
Till kulturell utveckling
Till något roligt att se fram emot på sommaren

Du kan göra skillnad för barn som annars inte har möjlighet!
(Produktionskostnad för lägren ligger på runt 3200 kr/barn)